Boeken die zich in Barcelona afspelen

Barcelona is zowel een mooie als een fascinerende stad, dus het is geen wonder dat deze veel literaire werken geïnspireerd heeft. De Catalaanse hoofdstad is door de jaren heen uitgegroeid tot een decor van een reeks succesvolle en zelfs bekroonde boeken. Hieronder vind je 10 van onze favorieten.

1. De stad der wonderen van Eduardo Mendoza Garriga (1986)

Deze internationaal bekende auteur uit Barcelona beschrijft de sfeer van Barcelona uit de tijd dat haar twee wereldtentoonstellingen in 1888 en 1929 plaatsvonden. De hoofdpersoon, Onofre Bouvila, wordt op jonge leeftijd door zijn vader achtergelaten om voor zijn zieke moeder te zorgen. Dit weerhoudt hem er echter niet van om uiteindelijk een rijke en machtige man te worden, samen met de groeiende rijkdom van de stad.

2. De schaduw van de wind van Carlos Ruiz Zafón (2001)

Deze roman speelt zich af in het naoorlogse Barcelona en beschrijft het avontuur van een jonge jongen, Daniel Sempere, die een zeldzaam boek vindt dat geschreven is door een getalenteerde, maar onbekende, Catalaanse schrijver. Daniel raakt verknocht aan het verhaal en begint een zoektocht naar zijn andere literaire werken en het persoonlijk verhaal van zijn idool. Deze reis neemt Daniel mee naar de verschillende straten van Barcelona, die Daniel helpen om meer over de auteur en hemzelf te weten te komen.

Dit boek is zo´n groot success dat er zelfs een rondleiding door de stad gaat, die je meeneemt naar de belangrijke plekken om te zien waar de gebeurtenissen in het boek precies plaatsvinden, zoals de Santa Maria del Mar kerk en het Sant Felip Neri plein.

3. Het spel van de engel van Carlos Ruiz Zafón (2008)

Dit is een andere op Barcelona gebaseerde roman van Zafrón en is in feite ook de prequel van De Schaduw van de Wind, ondanks het feit dat dit boek zeven jaar later gepubliceerd is. Het beschrijft het verhaal van David Martin in Barcelona´s jaren ´20 en ´30 van de 20e eeuw, waarin hij door een mysterieus figuur gevraagd wordt om een boek te schrijven. De roman brengt opnieuw een bezoek aan de andere Barcelona decors van De Schaduw van de Wind, inclusief de boekenwinkel van Semperes en het ‘Kerkhof der Vergeten Boeken’, waar de jonge Daniel Sempere hemzelf jaren later bezoekt.

4. Het zuiden van Colm Tóbín (1990)

Geschreven door een Ierse schrijver die in zijn twintiger jaren naar Barcelona verhuisde en daar Engels onderwees, is Het zuiden de eerste van zijn verscheidene, succesvolle romans. Het boek gaat over Katherine Proctor, een Ierse vrouw in de jaren ´50 van de 20e eeuw haar huis ontvlucht en naar Catalonië vertrekt. Daar ontmoet ze de Ier Miguel die later Michael genoemd wordt. Tóbín´s werk beschrijft hun belevenissen zo, dat het lijkt alsof ze allemaal uit het verleden van Barcelona en het Catalaanse landschap willen ontsnappen.

5. De identiteit van Juan Goytisolo (1966)

Deze roman is geschreven door een van de grootste, hedendaagse Spaanse auteurs, namelijk Juan Goystilo. Dit werk was erg controversieel en werd in Spanje verboden tot Franco´s dood.

De identiteit gaat over een Spanjaard die terugkeert van zijn ballingschap in Frankrijk, waarna het facisme van Franco´s Spanje hem afstoot en hij meer geïnteregeerd raakt door de islamitische cultuur. Goytisolo gebruikt zijn roman om zijn zegje te doen over de Franco periode en de strenge controle die hij destijds over de Spanjaarden uitvoerde. Vanwege de kritiek op het Franco regime, kon Goytisolo zijn werk alleen in Mexico te publiceren. Pas na Franco´s dood in 1975 werd het boek ook legaal in Spanje verkocht.

6. Colometa van Mercé Rodoreda (1962)

Colometa wordt over het algemeen beschouwd als de beroemdste Catalaanse roman aller tijden, waarin het leven van een jonge vrouw voor, tijdens en na de Spaanse Burgeroorlog beschreven wordt. Rodoreda vertelt op een mooie wijze het leven in Barcelona van die tijd middels verhaal over Colometa en haar belevenenissen, de oorlog en haar relaties met twee mannen. Deze rome is een fascinerend inzicht in het Barcelona van de eerste helft van de 20e eeuw en Gabriel Garcia Marquez beschreef het zelfs als ‘De mooiste roman die ooit in Spanje na de Burgeroorlog gepubliceerd is.’

7. Tattoo van Manuel Vazquéz Montalbán (1975)

Geboren in Barcelona, is Montalbán een andere succesvolle Latijn-Amerikaanse auteur die Barcelona gebruikt als decor van zijn verhalen. Zijn populairste werken zijn afkomstig van zijn 25 boeken over de fictieve privédetective, Pepe Carvalho. Carvalho lost allerlei mysteries op, terwijl hij alle delen van Barcelona bezoekt. Tattoo was in feite niet het eerste boek over Pepe Carvalho, maar het tweede nadat de detective al in ‘I killed Kenedy’ voorkwam. Na ‘I killed Kennedy’ besloot Montalbán om dit karakter voor Tattoo te gebruiken, zijn eerste misdaadfictie roman

Een paar van deze misdaadromans zijn zeker de moeite waard om te lezen en erg moeilijk om weg te leggen. Iedereen die ooit Barcelona bezocht heeft, zal waarschijnlijk veel straatnamen en gebouwen herkennen die in deze series voorkomen.

8. Nada van Carmen Laforet (1945)

Nada wordt gezien als een van de belangrijkste romans die in Spanje gepubliceerd zijn, en het boek wordt dan ook door de hele wereld geprezen. Het verhaal gaat over de 18 jaar oude Andrea die, net als de auteur, de Canarische Eilanden verruilt voor het door de oorlog verwoeste Barcelona. Daar studeert zij aan de universiteit, waar ze haar ‘ware ik’ vindt. De roman wordt vaak beschouwd als Spanje´s equivalent van De vanger in het graan, die dezelfde thema´s bevat, zoals de zoektocht van een volwassene naar zijn identiteit in de grotemensenwereld.

9. The Colour of a Dog Running Away van Richard Gwyn (2005)

Deze roman van de Welshman Richard Gwyn is een ander boek dat zich in Barcelona afspeelt. Het boek gaat over een vertaler en voormalig muzikant, Lucas, die in Barcelona woont. Het verhaal begint met Lucas, die een mysterieuze uitnodiging voor een lokale kunstgallerij vindt, waarna een opeenvolgende reeks van gebeurtenissen zijn leven ingrijpend veranderen. Hij ontmoet een meisje, genaamd Nuria, maar net als in de meeste romantische verhalen, wordt het dan pas echt gecompliceerd.

10. Saluut aan Catalonië van George Orwell (1938)

Dit is het enige non-fictie boek op de lijst en een verzameling van Orwell´s persoonlijke ervaringen tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Orwell arriveerde in 1936 in Catalonië om, zoals hij zelf zei, ‘aan te sluiten bij de militie en te vechten tegen het fascime’. Orwell vertelt zijn observaties over de oorlog en de tol die deze eisten voor de Catalaanse en Spaanse inwoners. Je kunt in ons artikel meer lezen over de redenen waarom Orwell naar Catalonië vertrok.

11. Kathedraal van de Zee van Idelfonso Falcones (2006)

Idelfonso Falcones is een Catalaanse advocaat die zijn eerste roman in 2006 publiceerde, die een van de best verkopende romans van dat jaar werd, zowel in het Catalaans als in het Spaans. Alleen al in Spanje verkocht het een miljoen verkochte exemplaren.
Deze roman volgt de belevenissen van een man die vlucht van zijn boerenachtergrond om zichzelf in Barcelona als een stad van licht en duisternis terug te vinden, overheerst door de constructie van het pronkstuk van de stad – De Kathedraal van Santa Maria del Mar…

Lees ook ons artikel over de Kathedraal van Santa Maria del Mar om meer te weten te komen over deze fascinerende en beroemde kerk.

Verder lezen

  • Dagboek van een vernederd man (Diario de un hombre humillado), Félix de Azúa.
  • De Ring, de erfenis van de laatste tempelier (El anillo, La Herencia del Último Templario), Jorge Molist.
  • The Bilingual Lover (El Amante Bilingüe), Juan Marsé.
  • Traveling Bunny (Conejo de Viaje), Liniers.
  • Blankets (Cuaderno de viaje), Craig Thompson.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here